Optimizacija sajta - SEO | Email marketing

Email marketing

Isto kao i PPC marketing spada u noviji vid oblika marketinga u Srbiji. Do 2012 bilo je 2.2 milijarde korisnika email-a. Dnevni promet je 144 milijardi poslatih emailova. Sto se tiče Srbije podaci su sledeći. Preko 53% je aktivnih korisnika interneta u Srbiji što se tiče fizičkih lica. Što se tiče pravnih lica, u 2013 godini je čak 99,6% pravnih lica koristilo internet u svom poslovanju.

Ako vam ove cifre deluju primamljivo onda bi trebali da krenete u aktivnu email marketing kampanju.

Zašto je dobar / primamljiv email marketing?

Odgovor je krajnje jednostavan. Email marketing predstavlja jedan on najjeftinijih oblika marketinga.

Šta je potrebno za email marketing.

Najvažnije je baza podataka sa kontaktima. Ukoliko je nemate krajnje je vreme da je napravite i gradite. Isto kao i SEO, i izgradanja kvalitete mail baze je proces. Za tako nešto potrebno je napraviti bazu podataka na serveru i napraviti na vašem sajtu polje za upis mail adresa budućih korisnika.

Email šablon / template

Ovo je nešto popu vizit karte. Šablon treba da bude standardizovan i prilagođen vašim potrebama. Posle svako naredno slanje menjaju se informacije, a šablon (bar do redizajna) ostaj isti.

Email poruka - pisanje samog emaila

Pisanje samog emaila deluje poprilično jednostavno. Međutim, ipak nije to baš jednostavan posao i treba obratiti pažnju ne samo na pravopis pisanja, već na najbitnije stvari. Predugački propagandni materijali se drastično manje čitaju od sažetijih. Treba izdvojiti i naglasiti samo bitne stvari, a ostata je na koristiku, da li će pogledati detaljnije na sajtu, odnosno ignorisati email.

Slanje email poruke / Kada slati email?

Događaj

Isto naizgled deluje kao ne toliko bitno. Međutim, i ovde istraživanja pokazuju da je vreme i dan dosta bitno kada se šalje propagandni materijal.

Ukoliko imate neki događaj najbolje je slati minimum 3 dana pre, ili optimalno 5 dana pre događaja. Prerano slanje može dovesti do toga da korisnik zaboravi na vaš događaj iako je bio zainteresovan.


Neželjena pošta / SPAM

Svako naše slanje email marketinških poruka podrazumeva da korisnik može da se odjavi sa liste ukoliko ne želi ubuduće da prima propagandne poruke. Bez toga, slanje poruka se krši sa našom etikom, ali i sa zakonom, te takve kampanje ne radimo.