Optimizacija sajta - SEO | WEB analitika

WEB analitika

WEB analitika

Web analitika je disciplina u kojoj se meri uspeh web sajta. Za takvu namenu postoji gomila alata i programa, ali jedan se tu ustalio kao podrazumevani. Reč je naravno o Google Analytics aplikaciji.

Google analytics (često nazvan i skraćeno GA) je počeo sa radom sada već davne 2006 godine. U to vreme je već postojalo hiljade i hiljade alata za analizu web sajtova, ali ono što je google tada ponudio tržištu malo ko je mogao da ponudi. Pre svega besplatna aplikacija koja je imala gomilu opcija i filtera za što detaljniji i pregledniji izveštaj, i što je možda bilo i navažnije da postane de facto standard, a to je preciznost. Jako teško se mogao izigrati njihov sistem, i preciznost se merila 90% i više. Ko je tada koristio neki drugi besplatan alat i prešao na google analztics, verovatno prvo što se zapitao jeste gde su mu nestali posetioci u tom broju.

Broj poseta ili broj posetilaca

Broj poseta predstavlja broj poseta vašem sajtu u određenom vremenskom periodu. Najčešće se gleda neki mesečni nivo ili pak dnevni broj poseta. Što je period kraci to je šansa za grešku veča, te mi smatramo da je bolji izveštaj onaj koji se dobije na mesečnom nivou. Želja svih vlasnika sajtova je što veća posećenost istog, koja će mu omogućiti bolji plasman usluge i robe koju nudi, odnosno otvoriti mogucnost aktivnog marketinga ako sajt ima veoma dobru posećenost.

Kako doći do što više poseta na sajtu?

Isto ovo pitanje postavljaju svi vlasnici sajtova. Odgovor na ovo pitanje može da otkrije web analitika. Sistematična analiza analitike može da nam objasni ponašanje naših posetilaca i tako da odgovore na pitanja šta raditi dalje sa sajtom, šta novo ponuditi i kako uanprediti sajt kako bi dobili još više poseta na istom. U analitici se vidi gotovo sve. Osim imena posetilaca i njihovih IP adresa, ostalo se može saznati. I kako su našli sajt, i na koju su stranu došli, sa koje izašli sa sajta, koliko su dugo bili na sajtu, koliko su linkova otvorili za to vreme, stopa odustajanja, zemlja boravka, grad itd itd.

Šta uraditi sa podacima od web analitike?

Dobijene podatke treba analizirati i zaključiti šta je dobro a šta loše na sajtu. Kako su posetioci došli na sajt je najzanimljivije za SEO stručnjake. Ukoliko imate malo poseta sa pretraživača ramotrite da uradite optimizaciju sajta za pretraživače. Ukoliko imate preveliki broj odustajanja (bounce rate) treba da se zapitate zašto su ljudi došli i odmah otišli. Možda je sajt nepregledan, možda nema dovoljno informacija, možda je potreban kompletan redizajn sajta kako bi korisnicima sajt bio prisupačniji i lakši za upotrebu. Sve u svemu, web analitika je polazna tačka svih problema vezanih za web sajt i mesto gde se meri uspeh nekog sajta.

WEB analitika, google analytics

Alati za WEB analizu / WEB analytics tools

Popularni besplatni alati za analitiku

Google analytics - verovatno najpopularniji alat za web analitiku Ukoliko vam treba pomoć oko instaliranja pogledajte tutorial kako instalirati google analytics
Piwik - je open source platforma za web analizu i praćenje web saobraćaja. Za razliku od google analztics-a koji je takođe besplatan piwik se instalira na sopstvenom serveru. Treba napomenuti da je malo složeniji za instalaciju og google analytics-a i da zahteva bazu podataka na serveru (obično mysql)
Open Web Analytics- Slično kao Piwik

Popularni komercijalni alati za analitiku

Clicky
Woopra
Gosquared
Chartbeat
Reinvigorate
KISSmetrics

Prvi na google.rs je naš imperativ